Докторски дисертации

Фрагмент од скениран микрофилм со страословенски ракопис

Докторски дисертации

Дејност

Во збирката се собираат, обработуваат и чуваат магистерски тези, докторски дисертации, извештаи од научно-истражувачки проекти и микрофилмови.

Фонд

Збирката располага со околу 15 000 единици во кои се вброени 3500 магистерски трудови, 8000 докторски дисертации, 1000 научно – истражувачки проекти и 5000 ракописи на микрофилмови.

Особено вредна граѓа

Збирката се одликува со вредни микрофилмови на кои се содржани црковни ракописи од XIII, XIV век, ерминии, ретки списанија од почетокот на XX век и др.

Каталози

Материјалите се каталогизирани по азбучен каталог и поголемиот дел е вклучен во cobiss online базата

Користење

Научните трудови се подложни на законот за авторски и сродни права па поради тој факт нивното користење е дозволено само во просториите на Националната и универзитетска библиотека.

Работно време:

вторник, среда и петок од 9:00-15:00, пауза од 11.00-12.00 часот

Одговорно лице

Гордана Кроткова
тел. 02 3155177 лок. 124

Контакт

 
Бул. „Гоце Делчев“ бр. 6, пошт. фах 566
Скопје
Република Македонија
 
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
 
+389 2 3115 177
 
+389 2 3226 846