Дигитализација

        Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје (понатаму во текстот НУБ) е институција од национално значење која завзема централно место во функционирањето и развојот на Библиотечниот систем во Република Македонија. Нејзина основна законска обврска е да набавува, истражува, собира, стручно обработува, проучува, заштитува, чува, презентира и дава на користење библиотечен материјал, а истовремено, согласно Законот за библиотеките како матична библиотека на Република Македонија, покрај другите функции, е надлежна да организира, координира и врши дигитализација на библиотечни материјали и библиотечни добра според меѓународни и национални стандарди, критериуми и технологија. 

Контакт

 
Бул. „Гоце Делчев“ бр. 6, пошт. фах 566
Скопје
Република Македонија
 
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
 
+389 2 3115 177
 
+389 2 3226 846