Изложби

Ве покануваме на свеченото отворање на изложбата „Инкунабили и постинкунабули на црногорските печатници на Ѓураѓ Црнојевиќ и Божидар и Виченцо Вуковиќ“ од фондовите на НУБ „Св. Климент Охридски“ - Скопје, која ја организираме во рамки на манифестацијата Денови на црногорската култура во Република Македонија, а по повод 550 години од првата книжарница на Кара Трифун во Скопје.
Хол на НУБ „Св. Климент Охридски“ - Скопје, 18. мај (петок) 2018 г. во 12. часот. Изложбата ќе ја отвори градоначалникот на град Скопје, Петре Шилегов.

Италијанскиот амбасадор во Република Македонија, н.е. Карло Ромео, на 16.3 оствари средба со директорката Сенка Наумовска на која беше договорена изложбата "Dove il si suona. Viaggio attraverso di lingua italiana", за историјата на италијанскиот јазик, која ќе биде поставена во НУБ во октомври 2018 г.

Наградите ќе се доделат на 6.2. 2018 (12 часот) во просториите на новата галерија на НУБ „Св. Климент Охридски“ – Скопје, каде воедно ќе биде презентиран и каталогот од селектираните дела.
Комисијата на изложбата, поради големиот број интересни уметнички концепти кои се различни во пристапот и реализацијата, одлучи НУБ да им додели три рамноправни откупни парични награди на:

- Игор Таневски
- Мирко Бојаџијевски
- Владан Петрушевиќ

и три рамноправни награди во избор на книги од Библиотеката на:

- Јана Јакимовска
- Ненад Тонкин
- Мето Ангелов

(Членови на комисијата: Владимир Јанчевски, историчар на уметноста – куратор на изложбата; Д-р Сафет Ахмети, историчар на уметноста; Ѓорѓе Јовановиќ, ликовен уметник; Искра Димитрова, НУБ „Св. Климент Охридски“ – Скопје и
Марко Цуцуловски, НУБ „Св. Климент Охридски“ – Скопје)

„Минијатура за Кина“ - преформанс

Четврток, 21 Декември 2017 14:57

„Минијатура за Кина“ - преформанс инспириран од древната кинеска легенда за Пангу и содавањето на светот. Голема благодарност до професорката Кери Невзати, нејзиниот креативен тим и студенти за инспиративната интерпретација на кинеската митологија и музика во еден од холовите во НУБ.

 

Контакт

 
Бул. „Гоце Делчев“ бр. 6, пошт. фах 566
Скопје
Република Македонија
 
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
 
+389 2 3115 177
 
+389 2 3226 846