Картографија

Средновековна карта на Македонија

Kартографија

Дејност

Збирката собира, чува, обработува и дава на користење сите видови географски карти, атласи и глобуси.

Фонд

Збирката содржи 6831 карти, 1516 атласи и 5 глобуси.
Граѓата е распоредена во следните групи:

  • ККТ – карти
  • ККЅ – ѕидни карти
  • КАТ – атласи
  • КГЛ - глобуси
Особено вредна граѓа

Најстарата оригинална карта е со наслов „Влашко, Србија, Бугарија, Романија“ изработена од Меркатор, издадена во 1589 година.

Каталози:
  • Каталози во картончиња:
  • авторски (азбучен/абецеден)
  • стручен по УДК
  • хронолошки
  • топографски
  • електронски каталог (ОPAC)
Користење:

Фондот се користи единствено во просториите на Збирката.
Фотокопирањето не е дозволено.

Работно време:

вторник, среда и петок од 9:00-15:00, пауза од 11.00-12.00 часот

Одговорно лице:
...
тел:++389 2 3115 177 лок. 149

Контакт

 
Бул. „Гоце Делчев“ бр. 6, пошт. фах 566
Скопје
Република Македонија
 
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
 
+389 2 3115 177
 
+389 2 3226 846