Изложби

Во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски„ – Скопје на 16.02.2012 (четврток) ќе ја отвориме првата изложба оваа година.  Тоа е патувачка меѓународна изложба на фотографии насловена „Агапит Печерскиј. За единство и другарство!“, која ја организираме во соработка со Здружението на руските сонародници „Чајка“ (Руска читалница) и невладината организација Лагода од Киев, Украина.

На оваа изложба со повеќе од 20 фотографии од фотографот Манфред Фолмер од Есен ќе ја запознаете метрополата Рур. Тоа претставува урбанизирана област што е позната по рударството и индустријата за производство на челик кои што секогаш одново се откриваат: недовршени, инспирирачки и изненадувачки. Метропола во настанок. Европскиот град на културата РУР.2010 претставува мотор на овој развој.

Изложбата иницирана од РУР.2010, која во годината на Европскиот град на културата патува во повеќе светски метрополи, доаѓа во Скопје во организација на Друштвото за македонско-германско пријателство и соработка во партнерство со НУБ „Св. Климент Охридски“ – Германска читалница со поддршка на Гете-Институт Канцеларија за врски Скопје.

Меѓународниот саем на книгата во Франкфурт, кој годинава се одржа од 12 до 16 октомври, е најголемa светска манифестација посветена на писателите, издавачите, книжевните агенти и љубителите на книгата. Како и секоја година, саемот собра над 7000 излагачи од околу 110 земји, меѓу кои и Македонија. Според официјалните информации, Фракфуртскиот саем на книгата го посетија повеќе од 280.000 посетители, а истовремено, како и секоја година, се склучија деловни зделки за продажба на авторски права вредни стотици милиони евра. За пет дена, колку што траеше саемот, беа организирани над 2500 промоции, прес-конференции, презентации и друго.

10 мај – 10 јуни 2011

Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје има чест и задоволство да Ве информира дека новата патувачка изложба од Шведска, насловена Креативни жени -   пронајдоци и иновации од Шведска, ќе биде свечено отворена на 10 мај во 13 часот во новиот дел на Библиотеката.  Изложбата е креација/осмислена од Националниот музеј за наука и технологија во Стокхолм во соработка со Шведскиот институт. Фокусот на изложбата е женската креативност и иновативност и таа ги претставува главно патентираните пронајдоци како и некои помалку познати производи со кои може да се решат одредени проблеми на нов и поинаков начин. Изложбата дава акцент на најновите пронаоѓачи- жени од Шведска, нивните идеи, но и на некои историски модели. Опфатени се околу 40 експонати на изуми и пронајдоци – самите производи или тие прикажани преку филм.

Галерија

Галерија фотографии

Контакт

 
Бул. „Гоце Делчев“ бр. 6, пошт. фах 566
Скопје
Република Македонија
 
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
 
+389 2 3115 177
 
+389 2 3226 846