Конкурс за најдобра фотографија

Четврток, 03 Август 2017 12:46

Европеана Europeana.eu ве повикува да учествувате во наградна игра!!!

За сите љубители на фотографијата, фотографи – аматери и професионaлци, Европеана и НУБ „Св. Климент Охридски“ - Скопје ви подготвија летно изненадување.

Европеана е дигитална библиотека, музеј и архив каде се чува културно богатство од над 3000 институции од Европа. Натпреварот #PicThisEurope е инициран од Европеана и истиот претставува продолжение на дигиталната изложба на стари разгледници Picture this! Vintage postcards of Southeastern Europe во која, со разгледници од Скопје, кои се дел од фондот на посебните збирки, учествуваше и Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје заедно со националните библиотеки од Албанија, Босна и Херцеговина, Молдавија, Словенија, Србија, Хрватска и Црна Гора. Натпреварот има цел да го промовира културното наследство отсликано на старите разгледници.

Европеана ве повикува да учествувате во овој натпревар со свои фотографии кои ќе прикажат како изгледаат денес објектите и знаменитостите што се претставени на разгледниците.

Испратете ги вашите фотографии на социјалните мрежи на Европеана Facebook, Twitter или на Instagram користејќи го симболот #PicThisEurope и наведете го градот и државата од каде е испратена фотографијата и станете добитник на една од наградите или бидете дел од изложбата Europeana Collections.

Фотографиите може да ги испраќате до 31 август 2017.

Погледнете ги правилата за учество на следната адреса bit.ly/PicThisEuropeMKD

Објавено во Прес

 

Повик за натпревар!

Учествувајте со ваши фотографии на изложба на Europeana Collections.

На почетокот на оваа година учествувавме во една изложба која прикажува стари разгледници од Република Македонија. Оваа изложба ги славеше  убавите градови, предели и региони од Југоисточна Европа.

Разгледниците ни прикажуваат една носталгична слика од Југоисточна Европа. Би сакале да видиме како тие места од изложбата изгледаат денес.

Посетете ја изложбата Picture This!  за да видите точно кои места и културни знаменотости ги бара Европеана.

Културни знаменотости кои ги бара Европеана, а се во Македонија: фотографија 1, 2, 3.

 

Објавено во Прес

Наскоро......

Конкурс за најдобра фотографија !!!

Националните библиотеки на Југоисточна Европа и Европеана ви подготвуваат изненадување... Информирајте се навреме!!! Посетувајте ја веб страната на Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје www.nubsk.edu.mk за да дознаете повеќе информации. И, не пропуштајте да го следите нашиот фејсбук профил Национална и универзитетска библиотека.

 

 

Објавено во Прес

Галерија

Галерија фотографии

Контакт

 
Бул. „Гоце Делчев“ бр. 6, пошт. фах 566
Скопје
Република Македонија
 
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
 
+389 2 3115 177
 
+389 2 3226 846