Новости

Новиот број на списанието „Издаваштво“, чија основна цел е да ја презентира и афирмира издавачката продукција во Република Македонија, излезе од печат, а објавен е и во електронски формат на интернет-страната на Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје. 
​ ​Во овој број на „Издаваштво“ се претставени повеќе нови поетски и прозни

Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ и Рускиот центар

при УКИМ имаат чест да Ве поканат на промоцијата на книгата „Русизмите во
македонскиот литературен јазик“ на професорката Нина Чундева.

Промотори на монографијата ќе бидат д-р Емил Ниами, проф. д-р Катерина Велјановска и
проф. д-р Красимира Илиевска.

Настанот ќе биде збогатен и со свечено наградување на професорката Чундева со
Пушкинскиот медал кој го доделува претседателот на Руската Федерација на странски
државјани кои оставиле трајни вредности во образованието и руската култура. Медалот ќе го додели амбасадорот на Руската Федерација во Република Македонија н.е. Олег
Николаевич Шчербак.

Петок, 22.12.2017 во 12:30 часот, НУБ „Св. Климент Охридски“, Скопје

 

„Минијатура за Кина“ - преформанс

Четврток, 21 Декември 2017 14:57

„Минијатура за Кина“ - преформанс инспириран од древната кинеска легенда за Пангу и содавањето на светот. Голема благодарност до професорката Кери Невзати, нејзиниот креативен тим и студенти за инспиративната интерпретација на кинеската митологија и музика во еден од холовите во НУБ.

 

НУБ и Националната академска бибилиотека од Казахстан во Астана потпишаа меморандум за соработка. Формирано е Казахстанско катче со 200 книги на казашки, руски и англиски јазик кои ќе бидат на слободен пристап за читателите. Соработката започна во 2016 г. кога беше отворено Македоснко катче во Казахстанската библиотека. Книгите ја претставуваат културата, историјата и обичаите на Казахстан.

Контакт

 
Бул. „Гоце Делчев“ бр. 6, пошт. фах 566
Скопје
Република Македонија
 
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
 
+389 2 3115 177
 
+389 2 3226 846