Новости

Во НУБ се одржува "Работилница за бизнис-планирање и рехабилитација на недвижни културни добра" во организација на Управата за заштита на културно наследство. Свое предавање ќе има Естела Радоњиќ Живков од Републичкиот завод за заштита на споменици од Белград.

30.05.2018 #КритичнаМаса го прослави својот 6ти роденден на платото пред НУБ, а во нашата галерија е поставена изложбата од сите 73 дизајни на оваа велосипедска иницијатива. #НаТочак

Изложбата на словачкиот автор Павол Демеш „По трагите на светите Кирил и Методиј“ ќе се одржи по повод 1155 годишнината од доаѓањето на Солунските браќа на територијата на Велика Моравија, односно кај предците на Словаците и Чесите, исто така и по повод 25 годишнината од осамостојувањето на Република Словачка. Изложбата ќе се одржи во вторник на 22 мај 2018 година во 13:00 часот во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски”.
Изложбата претставува фотографска биографија на Солунските браќа, заштитниците на Европа. Авторот на изложбата работеше три години. Станува збор за избор фотографии кој треба да покаже кои биле Кирил и Методиј, и воедно зошто се толку важни за словенските народи. 
Изложбата опфаќа и споменици од најразлични земји, зачувани од времето на Св. Кирил и Методиј или пак ним им се посветени. Во колекцијата на фотографи спаѓа и фотографијата од Франтишек Муха, на која се прикажани иконите на Св. Климент и Св. Наум Охридски кои во 2014 година беа подарени од градот Охрид и положени на олтарот во црквата посветена на солунските браќа во Терхова, Република Словачка.

Павол Демеш (1956) е меѓународно признаен експерт за надворешна политика и граѓанско општество, живее во Братислава. Активно фотографира, неговите фотографии повеќе пати беа изложени и презентирани во Словачка, како и во странство.

Контакт

 
Бул. „Гоце Делчев“ бр. 6, пошт. фах 566
Скопје
Република Македонија
 
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
 
+389 2 3115 177
 
+389 2 3226 846