Прес

Generation Unlimited - Младински предизвик

Петок, 12 Октомври 2018 09:22

Низ светот околу 1 милијарда деца се соочуваат со некоја форма на насилство. Половина од тинејџерите во светот се соочуваат со врсничко насилство во и околу училиштето.
Нашата земја не е поразлична, и тука речиси половина од децата на возраст од 2-14 години доживуваат физичко казнување во домот.

8 од 10 родители известуваат за користење насилни методи (психолошко или физичко казнување) како начин на воспитување.

Насилство меѓу врсници исто така се случува секој ден. 
Насилничкото однесување исто така се случува и на интернет, каде сторителите остануваат анонимни, но последиците се катастрофални.

Ниедно дете не треба да расте со страв. Стравот ги ограничува генерациите да веруваат во себе, да градат здрави односи, и да го реализираат нивниот потенцијал. 

За таа цел ве покануваме да се пријавите за Generation Unlimited - Младинскиот предизвик најдоцна до 29.10.2018 на следниот апликационен формулар: goo.gl/CWnPbY

#Аплицирај на: goo.gl/CWnPbY

#Краен рок за аплицирање: 29.10.2018
#Капацитет: 10 тима
#Повеќе инфо на: genunlimited.mk 

Темата:

Како може да го прекинеме насилството врз и помеѓу децата (#ENDViolence)?

Специфични предизвици:
* Како може да креираме систем за поддршка, платформа или да ги поврземе ги поврземе инспиративните личности од нашето опкружување, со цел жртвите да можат полесно да пријавуваат и бараат помош од професионалците и врсниците?
* Како може да го намалиме булингот, булингот преку интернет и насилството помеѓу младите луѓе во и околу школите вклучувајќи ги и јавните површини и јавниот транспорт?
* Како да ја промениме перцепцијата и однесувањето помеѓу повозрасните за позначајно вклучување на адолесцентите и младите луѓе во нивните заедници?


Искористете ја шансата да преземете акција! 

Временска рамка:
* Повикот беше објавен на 24ти Септември во Генералното Собрание на ОН
* Рок за аплицирање 29.10.2018
* Информативна сесија - 10.10.2018
* Пред-работилници - 05.11.2018 и 09.11.2018
* 3 дневна работилница за ко-креирање (Bootcamp) - 16, 17 и 18.11.2018
* Менторски сесии ќе се одржат во период од 25.11 до 15.02.2018
* Глобален натпревар - Февруари 2019
* Најдобрите тимови на глобално ниво ќе бидат објавени во Април 2019

ЗА GENERATION UNLIMITED:

Generation Unlimited (GU) глобално партнерство чија цел е да обезбеди дека секој млад човек е во образование, учење, тренинг или вработување до 2030.

ЗА МЛАДИНСКИОТ ПРЕДИЗВИК GENERATION UNLIMITED:

Младинскиот предизвик има за цел да ја ослободи креативноста и идеите на младите луѓе низ светот. Станува збор за инклузивен дизајнерски процес кој ве повикува вас младите активно да се вклучите како “решавачи” и да дизајнирате решенија за да го прекинеме насилството врз и помеѓу децата (#ENDViolence)

Ова е првиот Младински Предизвик кој ќе се одвива во 16 земји низ светот. Најдобрите или најветувачките решенија од секоја земја ќе добијат финансирање и менторство, а топ 5те решенија на глобално ниво ќе добијат дополнително финансирање и специфично дизајнирана поддршка од партнерите на Generation Unlimited

Повеќе информации може да прочитате на: genunlimited.mk

Галерија

Галерија фотографии

Контакт

 
Бул. „Гоце Делчев“ бр. 6, пошт. фах 566
Скопје
Република Македонија
 
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
 
+389 2 3115 177
 
+389 2 3226 846