За корисници

Германска читалница

Необјавено

 

 

 

 

 

 

 

 

Германската читалница е основана во 1994 г.  на иницијатива на Гете-Институт и во соработка со Министерството за надворешни работи на Сојузна Република Германија. Фондот на Германската читалница опфаќа околу 6000 б.е., a може да најдете избор на актуелни печатени и аудио-визуелни материјали на германски јазик со кои сакаме да укажеме на некои трендови и современи теми. Гете-Институтот ја поддржува библиотеката-партнер (НУБ) и заедно со неа соработува во проекти.

 

Кај нас можете да најдете:

 • Германски книги
 • Речници и лексикони
 • Германски дневни и неделни весници
 • Германски стручни списанија
 • ЦД-а
 • ДВД-а
 • ЦД-РОМ-ови
 • Интернет-пристап
 • Нудиме и посебен фонд за германски како странски јазик.

 

ПРОСТОРИИ

Читалницата, со флексибилниот мебел и осветленоста, одлично е приспособлива за разни видови на културни и образовни манифестации како литературни читања, промоции на книги, предавања, работилници, изложби на плакати и книги.

Покрај тоа, во одвоената просторија може да се одржуваат семинари, настава по германски јазик и филмски проекции.

Катчето за читање едноставно ги привлекува корисниците на опуштено читање весници, списанија и книги.

 

ЗАЈМУВАЊЕ

Германската читалница при Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ (НУБ) во Скопје е достапна за сите заинтересирани.

За зајмување на материјалите што ги нуди Германската читалница, потребно е да се приложи годишна членска картичка на НУБ.

Зајмувањето е бесплатно.

Доколку материјалите не се зајмуваат, фондот и другите услуги  можат да се користат во Читалницата со приложување на лична карта или пасош.

Истовремено можат да се зајмат 2 книги/аудио-книги, 2 ЦД-а, 2 ДВД-а и 2 списанија/весници.

Опремата во Германската читалница овозможува сите ЦД-а, ДВД-а или ЦД-РОМ-ови да се преслушаат и проследат во нејзините простории.

 

Рокови за зајмување

Книги и аудио-книги на ЦД-а

20 дена

Весници, списанија и музички ЦД-а

10 дена

ДВД-а

 3 денаПродолжување на рокот за
зајмување


Рокот за зајмување може да се продолжи само еднаш. Продолжувањето на рокот може да се изврши во текот на работното време на Читалницата, писмено преку е-пошта или телефонски.

 

ДИГИТАЛНА БИБЛИОТЕКА НА ГЕТЕ-ИНСТИТУТ

ОНЛАЈН - ЗАЈМУВАЊЕ

Онлајн зајмување на е-книги,  е-весници,  е-аудио и видео записи.

 

ИНФОРМАЦИИ

Во Германската читалница ќе добиете одговор на Вашите прашања на различни теми за германската култура и општество. Информации за  можностите за студирање, работа и пракса во Германија, разни видови стипендии и сл.

Одговорот на  Вашето барање ќе го добието во тек на пет дена.

Воведување во работата на Германската читалница за групни посети на студенти, ученици, наставници по германски јазик и други заинтересирани групи на граѓани со претходно договарање на термин.

 

РАБОТИЛНИЦА ЗА УЧЕЊЕ ВО ГЕРМАНСКАТА ЧИТАЛНИЦА

 • Кратка презентација за Германската читалница
 • Настава по германски јазик
 • Групна работа
 • Презентации од групната работа
 • Дискусија за искуството во Германската читалница

 

Договарање на термин:

Се олеснува личното и просторното планирање, ако термините бидат договорени 2 недели однапред.  Секој настан можеме да го организираме според потребите на групата. Темите треба да бидат договорени при пријавувањето.

 

РАБОТНО ВРЕМЕ:

понеделник,среда,петокn 11:00 - 14:30
вторник,четврток 12:00 - 18:00
првата сабота во месецот 11:00 - 15:00

 

ОДГОВОРНО ЛИЦЕ:

Мариана Палашевска
Тел.: ++ 389 2 312 33 49
Тел.: ++ 389 2 31 15 177, лок 127

Е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Гете-Институт во Македонија

    

 

 

 

Контакт

 
Бул. „Гоце Делчев“ бр. 6, пошт. фах 566
Скопје
Република Македонија
 
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
 
+389 2 3115 177
 
+389 2 3226 846