×

Предупредување

JUser: :_load: Неможно вчитување корисник со ID: 33

 

Денеска, 12 мај 2016 г., ​во 12 часот, ​во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје, ќе се одбележи 65​-​годишниот јубилеј на списанието за литература и култура ​„​С​овременост“​.

Во рамки на одбележувањето ќе се обратат д-р Иван К. Заров, директор на НУБ „Св. Климент Охридски“, м-р Славчо Ковилоски, главен и одговорен уредник на ​„Современост​“​ и писателот и публицист Мишо Китановски.

Четврток, 28 Април 2016 14:51

ИЗВЕСТУВАЊЕ

                                                                  ИЗВЕСТУВАЊЕ

 

Ги известуваме корисниците и издавачите дека врз основа на член 22 од Статутот на Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје, Управниот одбор на 41-та седница што се одржа на 18.4.2016 год. донесе одлука за следниве измени и дополнувања на Ценовникот за користење услуги во НУ - Национална и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје:

 

              САМРАК НА ЧОВЕШТВОТО/САМРАК НА ВИСТИНАТА:

експресионизмот во книжевностите од германското јазично подрачје

                                      шести настан од серијата

                                „Денови на светската книжевност“

                            во НУБ „Св. Климент Охридски“ - Скопје

На 26.4.2016 г. (вторник), со почеток во 12 часот, во Центарот за конференции и студии ќе се одржи шестиот настан во рамки на серијата културни настани „Денови на светската книжевност“ во организација на Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје, со поддршка на Министерството за култура на Република Македонија.Настанот е насловен „Самрак на човештвото/Самрак на вистината“ и ќе биде посветен на експресионизмот во книжевностите од германското јазично подрачје.

 Имаме чест и задоволство да ве поканиме на промоцијата на новата стручна   книга Прирачник за универзална децимална класификација од Сенка Наумовска во издание на Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје. Промоцијата ќе се одржи на 20 април (среда), со почеток во 12.00 часот во Центарот за конференции и студии при НУБ.

Книгата ќе ја промовираат д-р Иван К. Заров, директор на НУБ „Св. Климент Охридски“ - Скопје и проф. д-р Димитар Пандев од Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје.

 Втора работилница за литературен превод

МЕСТО: Германска читалница при НУБ „Св. Климент Охридски“ - Скопје

ВРЕМЕ: 12-14 мај од 11:00 до 15:00 часот

РОК ЗА АПЛИЦИРАЊЕ: 1 мај 2016 година

 Работилницата е организирана од страна на Здружението друштво за македонско-германско пријателство и соработка – Скопје во соработка со Германската читалница при НУБ „Св. Климент Охридски“-Скопје.

Контакт

 
Бул. „Гоце Делчев“ бр. 6, пошт. фах 566
Скопје
Република Македонија
 
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
 
+389 2 3115 177
 
+389 2 3226 846