Прес

×

Предупредување

JUser: :_load: Неможно вчитување корисник со ID: 33

Петтата научна средба

Среда, 07 Декември 2011 13:13

На 7 декември 2011 г. во Центарот за конференции и студии на Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје се одржа петтата научна средба по повод патрониот празник, на темата „Иконоликот на свети Климент Охридски“. По поздравниот говор на директорот на библиотеката, г. Миле Бошески, и воведниот збор на редакторот и модераторот на научната средба, проф. д-р Ратомир Грозданоски, свои излагања имаа:

  • академик Цветан Грозданов Првите икони и фрески на свети Климент Охридски
  • епископ Климент Хераклејски Христоцетричниот иконолик на свети Климент Охридски во химнографијата и интервенциите на свети Атанасиј од Парос во Светиклиментовата служба од 1784 г.
  • проф. д-р Сотир Голабовски Стихирата „Страданија спасителни“ од свети Климент Охридски и методологијата на нејзината дешифрација
  • д-р Ермис Лафазановски Типолошка и мотивската класификација на преданијата и легендите за свети Климент Охридски
  • д-р Иван Заров Циклусот големи празници во манастирската црква Света Богородица Перивлепта (Свети Климент) во Охрид

Зборникот на трудови од научната средба можете да го преземете тука.

Галерија

Галерија фотографии

Контакт

 
Бул. „Гоце Делчев“ бр. 6, пошт. фах 566
Скопје
Република Македонија
 
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
 
+389 2 3115 177
 
+389 2 3226 846