Втора седница на Советот на COBISS.Net

Понеделник, 04 Декември 2017 14:37

На 30.11.2017 година во Институтот за информациски науки - ИЗУМ во Марибор, Словенија, се одржа 2. Седница на Советот на COBISS.Net, на која учествуваа претставници од НУБ и директорката Сенка Наумовска. 

Советот на COBISS.Net е основан минатата година и него го сочинуваат директорите на националните библиотеки и раководителите на нациионалните COBISS-центри од државите-членки во мрежата COBISS.Net, како и претставници од министерства и агенции одговорни за водење на системите E-CRIS.
На седницата се дискутираше за досегашните активности во врска со развојот и финансирањето на проектот COBISS.Net, можностите за нивно интензивирање, како и преземање активности за поголемо вклучување на министерствата за култура, образование и наука во развојот на мрежата COBISS.Net во секоја од земјите членки. Беа најавени активности за имплементација на нови апликации во COBISS во текот на 2018 година, апликациите COBISS+ и mCOBISS, и се разговараше за интензивирање на вклучувањето на библиотеките во мрежата COBISS.Net, со посебен осврт на школските библиотеки.

 

Објавено во Прес

Виртуелна библиотека на Македонија е проект за поврзување на сите видови библиотеки од Република Македонија (национална, јавни, високообразовни, универзитетски, специјализирани, училишни) во единствен национален библиотечно-информациски систем. Овој систем се гради врз платформата и истоимената програмската поддршка COBISS (Cooperative Online Bibliographic System and Services), коишто ги развива Институтот за информациски науки - ИЗУМ од Словенија.

Објавено во Библиотекари

Контакт

 
Бул. „Гоце Делчев“ бр. 6, пошт. фах 566
Скопје
Република Македонија
 
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
 
+389 2 3115 177
 
+389 2 3226 846