„СЕЧЕЊЕ НА ХАРТИЈА“

Вторник, 29 Март 2016 09:06

 На 29 март о.г (вторник) во 12,00 ч. Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“  - Скопје и Институтот „Конфуциј“ при Универзитетот „Св. „Кирил и Методиј“ во Скопје организираат предавање за древната кинеска уметност „Сечење на хартија“ и демонстрација на основните техники. Осврт за историјата и значењето на оваа древна уметност ќе има Елена Дамјаноска, секретар на Институтот, додека Џанг Минџије ќе ги демонстрира основните техники на оваа уметничка форма. Настанот ќе се одржи во Центарот за конференции и студии при НУБ.

Објавено во Прес

 Каде:  Германска читалница при НУБ „Св. Климент Охридски“-Скопје

 Кога: секоја прва сабота во месецот во 13 часот

 Јазик: германски / македонски     Возраст: од 6 до 16 години

 Максимален број на гледачи: 30    Резервација на тел.:  31 23 349

Објавено во Прес

ФИЛМСКО ПОПЛАДНЕ

Среда, 23 Март 2016 08:59

 Германска читалница при НУБ „Св. Климент Охридски“-Скопје

 Секој вторник  Влез слободен

 Максимален број на гледачи: 30  Резервација на места : 31 23 349

Почнувајќи од вторник, 5 април, Германската читалница, за сите љубители на седмата уметност, организира филмско попладне. Проекциите ќе се одржуваат секој вторник до крајот на мај. Влезот е слободен, но бројот на гледачите е ограничен.Одбраните филмови се од фондот за зајмување на Германската читалница, а програмата ќе биде разновидна.

Објавено во Прес

 На 10 март 2016 г., Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ во Скопје, за првпат ја организираше манифестацијата „Ден на читателот“ што  беше целосно посветена на читателите во Република Македонија. На овој ден, во чест на читателите, кои го одредуваат најчитаниот македонски автор се додели и наградата „Најчитан автор“.  

Објавено во Прес

Почитувани,

Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје во рамките на планираните активности за популаризација на книгата и серијата настани посветени на светската книжевност го претставува третиот настан насловен „Човекот зад митот, државата зад човекот: Шандор Петефи и унгарскиот романтизам“. Овој настан НУБ го организира во соработка со Здружението на Унгарците во Р. Македонија - Телeдом.

Објавено во Прес
Страница 1 од 2

Контакт

 
Бул. „Гоце Делчев“ бр. 6, пошт. фах 566
Скопје
Република Македонија
 
kliment [at] nubsk.edu.mk
 
+389 2 3115 177
 
+389 2 3226 846