Новости

Меѓународниот саем на книгата во Франкфурт, кој годинава се одржа од 12 до 16 октомври, е најголемa светска манифестација посветена на писателите, издавачите, книжевните агенти и љубителите на книгата. Како и секоја година, саемот собра над 7000 излагачи од околу 110 земји, меѓу кои и Македонија. Според официјалните информации, Фракфуртскиот саем на книгата го посетија повеќе од 280.000 посетители, а истовремено, како и секоја година, се склучија деловни зделки за продажба на авторски права вредни стотици милиони евра. За пет дена, колку што траеше саемот, беа организирани над 2500 промоции, прес-конференции, презентации и друго.

Петтата научна средба

Среда, 07 Декември 2011 13:13

На 7 декември 2011 г. во Центарот за конференции и студии на Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје се одржа петтата научна средба по повод патрониот празник, на темата „Иконоликот на свети Климент Охридски“. По поздравниот говор на директорот на библиотеката, г. Миле Бошески, и воведниот збор на редакторот и модераторот на научната средба, проф. д-р Ратомир Грозданоски, свои излагања имаа:

На 29 декември 2011 година, во рамките на Националната и универзитетска библиотека „Свети Климент Охридски“ – Скопје свечено беше отворен Библиотечeн центар за слепи и слабовидни лица, прв од таков вид во Република Македонија, кој се простира на 200 м2 квалитетен, современо приспособен и функционален простор, опремен со машина за подготовка и печатење книги со Брајово писмо,  комплетно опремено  студио за снимање звучни книги, читална за реализација на програма за поширока културна анимација, како и кацеларија за вработените. Центарот ќе ги нуди сите потребни услуги за слепите и слабовидните граѓани во нашата земја и ќе обезбеди постојано и континуирано издавање на научна, стручна и друг вид литература што ќе се користи во образовни, научно и информативни цели за оваа целна група.

Во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски„ – Скопје на 16.02.2012 (четврток) ќе ја отвориме првата изложба оваа година.  Тоа е патувачка меѓународна изложба на фотографии насловена „Агапит Печерскиј. За единство и другарство!“, која ја организираме во соработка со Здружението на руските сонародници „Чајка“ (Руска читалница) и невладината организација Лагода од Киев, Украина.

Контакт

 
Бул. „Гоце Делчев“ бр. 6, пошт. фах 566
Скопје
Република Македонија
 
kliment [at] nubsk.edu.mk
 
+389 2 3115 177
 
+389 2 3226 846