Изложби

(22 јуни 2012 г.)

Миле Бошески и Томас Дикхаус, директорите на Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје и на Гете Институт, Канцеларија за врски, Скопје, потпишаа Договор за понатамошно функционирање на Германската читалница во рамките на Библиотеката. 

Во оваа пригода на директорот Миле Бошески му беше врачена благодарница во форма на плакета со ликот на Волфганг Гете во знак на благодарност за извонредната соработка и успешното функционирање на Читалницата, што беше оценето при евалуацијата на Германските читалници во Југоисточна Европа, а соопштено од Герлинде Бук, раководител на Одделот за Библиотека и информации.

Објавено во Прес

(20 јуни 2012 г.)

Директорите на Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методиј“ во Софија, Миле Бошески и проф. Борјана Христова, водени од определбата за проширување на постојните форми на културна размена и создавање нови поволни услови за непосредна соработка го продолжија постојниот договор за соработка за следните четири години во кои ќе се интензивира размената на публикации, ќе се организираат стручни престои или работни посети на експерти од областа на библиотекарството и информациските науки, како и ќе се работи на можноста за учество во заеднички проекти.

Објавено во Прес

Директорот на НУБ „Св. Климент Охридски“ – Скопје во официјална посета на Народната библиотека на Србија во Белград, 6 и 7 јуни 2012 г.

Со цел интензивирање на соработката, директорите на двете национални библиотеки, Миле Бошески и Дејан Ристиќ, потпишаа договор за соработка. На свеченоста присуствуваше и г. Љубиша Георгиевски, амбасадор на Р. Македонија во Србија. На работниот состанок се разменија идеи за реализирање заеднички проекти во повеќе домени на библиотечната и информациската дејност.
Миле Бошески имаше прием кај Предраг Марковиќ, министер за култура, информирање и информациско општество на Србија, а потоа ја посети Градската библиотека во Белград.

Објавено во Прес

Гете-институт во соработка со Кинотеката на Македонија и Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ Скопје го организира детскиот Фестивал за слика и филм / Bild- und Filmfestival-BUF.

Во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ Скопје ќе ја прикажеме изложбата „Стрип, манга & ко. Новата германска стрип-култура“. Таа ги претставува актуелните тенденции во областа на стрипот преку делата на 13 стрип-цртачи.

Објавено во Изложби

Во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски„ – Скопје на 16.02.2012 (четврток) ќе ја отвориме првата изложба оваа година.  Тоа е патувачка меѓународна изложба на фотографии насловена „Агапит Печерскиј. За единство и другарство!“, која ја организираме во соработка со Здружението на руските сонародници „Чајка“ (Руска читалница) и невладината организација Лагода од Киев, Украина.

Објавено во Изложби

Контакт

 
Бул. „Гоце Делчев“ бр. 6, пошт. фах 566
Скопје
Република Македонија
 
kliment [at] nubsk.edu.mk
 
+389 2 3115 177
 
+389 2 3226 846