Изложби

На 25, 26 и 27 април 2013 година, од 12:00 до 16:00 часот во Германската читалница

Здружение Друштво за македонско-германско пријателство и соработка - Скопје организира работилница за превод на германски на книгата „Побрзај и почекај“ од универзитетскиот професор Владимир Мартиновски. Работилницата ќе се одржи од 25-ти до 27-ми април 2013 година во Германската читалница. Работилницата ќе ја води лектор Маријана Ѓорѓиева, и на неа ќе учествуваат студенти од катедрите за Превод и толкување и Германски јазик и книжевност.

Проектот е организиран од членовите на здружението Друштво за македонско-германско пријателство и соработка, Александра Спасеновска и Бојана Спировска, и подржан е од Гете - Институт Канцеларија за врски Скопје.

Објавено во Прес

Германска читалница, 6 април 2013, од 09:00 до 16:00 часот

Од многубројните пријави на натпреварот за краток филм на тема „Бајки од Браќата Грим“ во организација на Гете-Институт Канцеларија за врски-Скопје жирито ги одбра најоригиналните и најиновативните идеи. Нивните автори учествуваа на првиот дел од работилницата за краток филм кој се одржа на 9 март, и во чии рамки режисерот Саша Станишиќ ги запозна со основите на филмската режија. Режисерите и нивните тимови во меѓувреме имаа можност практично да ги применат стекнатите знаења и да го снимат филмскиот материјал.

Објавено во Прес

На 28 март 2013, делегација од Југозападниот универзитет за финансии и економија во Шенгду, Кина во состав, проф. Дан Јанг, проректор, проф. Шижонг Денг, заменик декан на Школата за меѓународно образование и г-а Тинг Лианг, заменик директор во Канцеларијата за односи со јавност, ја посети Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје при што оствари средба со директорот Миле Бошески, на која се разговараше за можна соработка во блиска иднина. Делегацијата го посети и Домот на кинеска култура што функционира во рамките на Библиотеката.

Објавено во Прес

Прогонство што трае

Четврток, 21 Март 2013 14:35

По повод 65 години сеќавање од насилно протераните деца Македонци од Егејскиот дел на Македонија во Граѓанската војна во Грција и 100 години од Балканските војни и Букурешкиот договор, Сојузот на Македонците од Егејот МАКЕДОН организира изложба под наслов ПРОГОНСТВО ШТО ТРАЕ.

Свеченото отворање ќе се одржи на 22 март 2013 г. (петок) во 11 часот, во изложбениот хол на Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје.

Објавено во Изложби

Светски ден на пoезијата

Среда, 20 Март 2013 16:14

Во духот на убавата и долга традиција, Македонскиот ПЕН центар и Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ со задоволство Ве покануваат заедно да го одбележиме CBETCKИOT ДЕН HA ПOE3ИJATA.

Bo четврток, нa 21 мapт 2013, во 12 чacoт, во Haционалната и yнивepзитeтска библиoтeкa „Cв. Kлимeнт Oxридски“ во Скoпje ќe нacтaпaт пoeти - членови на Македонскиот ПEH, a пoслaниe ќе yпaти Веле Смилевски.

Објавено во Настани

Контакт

 
Бул. „Гоце Делчев“ бр. 6, пошт. фах 566
Скопје
Република Македонија
 
kliment [at] nubsk.edu.mk
 
+389 2 3115 177
 
+389 2 3226 846