ДОБРЕДОЈДОВТЕ

Национална и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски “- Скопје

 

За корисници

Што треба да знаете и да направите за да ги користите фондовите и услугите на Библиотеката

Повеќе...

 

За библиотекари

Обуки и стручна помош, стандарди и други документи за унапредување на вашата дејност

Повеќе...

 

За издавачи

Откријте зошто вашите изданија треба да содржат CIP, ISBN, ISSN, ISMN, и други информации

Повеќе...

Продажба на книги и останато

 

Продажба на книги и останато  

Продажба на книги, Центар за конференци и студии, конзервација и реставрација на хартија и пергамент

Повеќе...

Плати еднаш добиј уште еднаш, бесплатно

Со резервирање на Голема конференциска сала за осум часа добивате уште едно, бесплатно користење, кое можете да го искористите сè до февруари 2015 година.

Центарот располага со удобна конференциска сала со капацитет до седумдесет и пет лица и мала сала со капацитет до дваесет и пет лица.

Објавено во Прес

Националната и универзитетска библиотека “Св. Климент Охридски” - Скопје и Американското Катче, во Скопје Ве покануваат на информативна презентација за услугите што ги нуди Националната и универзитетска библиотека која ќе ви дозволи на ѕирнете во уникатните збирки со кои таа располага. Истотака ќе имате можност да ги добиете сите потребни информации околу Фулбрајт програмата поддржана од Американската Амбасада во Македонија.

Објавено во Прес

Со кинеска музика, традиционална храна и таи чи чуан во Националната и универзитетска библиотека “Св. Климент Охридски” Скопје беше одбележана кинеската Нова година, која календарски пристигнува на 31 јануари. Настанот го организираше Институтот “Конфуциј” при универзитетот “Св. Кирил и Методиј” Скопје, кој од септември 2013 кои им се придружи на комплексот едукативни центри како Германската читална и Американското катче.

Објавено во Прес

Во Националната и универзитетска библиотека “Св. Климент Охридски“ – Скопје беа промовирани новите 60 наслови од едицијата “Ѕвезди на светската книжевност”. Досега се објавени 269 од предвидените 560 книги од капиталниот проект на Владата на Република Македонија. До крајот на оваа или почетокот на 2015 се планира заокружување на целиот проект кој почна пред две години.

Објавено во Прес

Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје, како комесар на македонското издаваштво на 58. Меѓународен белградски саем на книгата што се одржа од 20. до 27. октомври 2013 г., на оваа најголемa манифестација во регионот посветена на издаваштвото и книжевноста, истовремено ги презентира актуелната издавачка продукција од Република Македонија и современата македонска книжевност. И првиот и вториот сегмент на претставувањето беа успешно реализирани, за што сведочат позитивните одгласи во српските медиуми и културните кругови. Македонскиот штанд го посетија голем број српски писатели и преведувачи, издавачи од Србија и од други држави, како и многумина заинтересирани љубители на книгата, меѓу кои беа и Македонци кои живеат и работат во Република Србија.

Објавено во Прес

На денешен ден

Со решение на Министерството за народна просвета на Македонија првата македонска граматика е одобрена за учебник во средните училишта. Нејзин автор беше професорот Круме Кепески.

COBIB.MK: „Македонска граматика“.

Контакт

 
Бул. „Гоце Делчев“ бр. 6, пошт. фах 566
Скопје
Република Македонија
 
kliment [at] nubsk.edu.mk
 
+389 2 3115 177
 
+389 2 3226 846