ДОБРЕДОЈДОВТЕ

Национална и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски “- Скопје

 

За корисници

Што треба да знаете и да направите за да ги користите фондовите и услугите на Библиотеката

Повеќе...

 

За библиотекари

Обуки и стручна помош, стандарди и други документи за унапредување на вашата дејност

Повеќе...

 

За издавачи

Откријте зошто вашите изданија треба да содржат CIP, ISBN, ISSN, ISMN, и други информации

Повеќе...

Продажба на книги и останато

 

Продажба на книги и останато  

Продажба на книги, Центар за конференци и студии, конзервација и реставрација на хартија и пергамент

Повеќе...

Читателски клуб во Германската читалница

Понеделник, 03 Февруари 2014 16:15

Во сабота се одржа читателскиот клуб на Германската читалница. Присутните се одлучија за писателот со руско потекло Владимир Каминер, кој пишува на германски јазик, и неговата книга „Срдечни поздрави од Германија“, кратки раскази. Конверзацијата беше само на германски јазик и му благодариме на Адриан, ДААД - асистент, кој прифати да го води читателскиот клуб. На желба на присутните читателскиот клуб ќе се одржува секоја прва сабота во месецот од 11:00 до 15:00 часот. За сите оние што дојдоа малку подоцна, ве молиме да доаѓате точно во 11:00 часот. Се надеваме дека на следната средба ќе има поголема посетеност и ќе се дружиме и со оние кои имаа желба, но неможеа да присуствуваат на првата средба.

Објавено во Прес

Германската читалница во Скопје, чиј партнер е Гете-Институтот, нуди можност за практикантска работа за студенти во текот на 2014 година кои сакаат да го применат своето знаење и да ги подобрат своите вештини станувајќи практиканти кај нас. Практикантската работа е доброволна (неплатена) и од практикантите се бара да работат 3 до 4 часа дневно, во текот на еден месец.

Објавено во Прес
Страница 3 од 3

На денешен ден

Со решение на Министерството за народна просвета на Македонија првата македонска граматика е одобрена за учебник во средните училишта. Нејзин автор беше професорот Круме Кепески.

COBIB.MK: „Македонска граматика“.

Контакт

 
Бул. „Гоце Делчев“ бр. 6, пошт. фах 566
Скопје
Република Македонија
 
kliment [at] nubsk.edu.mk
 
+389 2 3115 177
 
+389 2 3226 846